Betting på Champions League

Vad gäller fotbollsturneringar för klubblag finns det inget som är större än Champions League. Tidigare hette turneringen Europacupen men sedan 1992 är det Champions League som gäller. Tävlingen arrangeras av UEFA och räknas som världens bästa och mest prestigefyllda klubblagsturnering där Europas 32 bästa lag varje säsong gör upp om titeln men räknar man med kvalet är det 80 lag som deltar i turneringen. I denna artikel går vi igenom allt om Champions League samt hur du oddsar på turneringen.

Massor av odds och betting

Vad gäller odds och betting finns det massor att upptäcka. Du kan lägga odds på samtliga kvalmatcher från första kvalomgången hela vägen tills Play Off. Det finns också odds på samtliga matcher i gruppspelet och givetvis alla slutspelsmatcher.

Du kan till och med lägga långtidsspel innan turneringen börjar. Det innebär att du kan spela på det lag du tror vinner hela turneringen eller vem som går vidare från respektive grupp. Du kan också oddsa på vem som vinner skytteligan eller gör flest assist under turneringen. Det finns helt enkelt massor att upptäcka för dig som vill oddsa på Champions League.

Upptäck också live betting på Champions League som är oerhört spännande. Då får du odds som ständigt förändrar sig och hos bra spelbolag hittar du utmärkta förutsättningar för live odds på Champions League. Då kan du titta på matcherna och placera dina odds samtidigt vilket ger en helt annan komplett spelstund för dig som spelare. 

Nytt format i Champions League 2024/25

Från och med säsongen 2024/25 skrotas gruppspelet med 32 lag fördelat på åtta grupper. Istället kommer det att från och med säsongen 2024/25 att vara 36 stycken lag i en rak seger. Det gör att det är fyra fler lag i turneringen.

Istället för att ett lag möter tre motståndare hemma och borta varsin gång kommer varje lag nu att spela mot åtta andra lag vilket gör att varje lag spelar två matcher mer i turneringen. Hälften av matcherna sker hemma och hälften borta. Vilka som möter varandra kommer att lottas fram efter seedning men vad som är nytt är att man endast möter ett lag en gång.

De fyra nya platserna kommer att fördelas enligt följande. En av platserna tilldelar trean från den femte bästa ligan medan två av platserna tilldelas de två ligor som har flest UEFA-poäng under föregående år. Dessutom kommer en av platserna att tilldelas mästarkvoten dit den svenska mästaren av Allsvenskan får kvala.

Lag 1-8 i den nya ligan kommer att gå direkt till slutspel. Övriga åtta platser avgörs i dubbelmöten mellan lag 9-24 där vinnaren går till åttondelsfinal. För svenska lag borde detta innebära en större chans att dels kvala men också att ta fler poäng om de väl når huvudrundan.

Svenska lag i Champions League

Sedan det nya formatet infördes 1992 är det fyra svenska klubbar som tagit sig till gruppspel. Tittar vi historiskt är det Malmö FF som gjort bäst ifrån sig då de nådde final 1979 men föll mot Nottingham Forest med 0-1.

IFK Göteborg nådde gruppspelet fyra gånger på 90-talet medan AIK och Helsingborg också nådde gruppspel en gång i slutet på 90-talet. Men på 2000-talet är det återigen Malmö FF som gjort bäst ifrån sig. De nådde gruppspel såväl 2014, 2015 och 2022 vilket inget annat svenskt lag lyckats med.

De som vinner SM-guld får representera Sverige och kvala till Champions League. De börjar i första kvalomgången och måste ta sig förbi, första, andra, tredje kvalomgången samt Play Off. Därmed är det en lång väg att vandra från kval till gruppspel. 

Real Madrid har flest titlar

Real Madrid är det lag som har flest titlar i Champions League. De har vunnit turneringen tävlingen hela 14 gånger vilket är dubbelt så många som tvåan AC Milan. Vidare har Bayern München sex titlar precis som Liverpool. Tittar vi på nationer som har flest titlar är det Spanien som är etta med sina 19 titlar följt av England med 14 och Italien med 12. Tyskland har åtta titlar medan Nederländerna har fyra.   

Betting på Champions League

Sammanfattning Champions League

Champions League är världens bästa klubblagsturnering och det finns inget fotbollsspelare hellre vill vinna, med undantag för fotbolls-VM. Vad gäller odds och betting är Champions League också den turnering som har störst intresse. Höstkvällar på tisdagar och onsdagar är förknippat med Champions League och det är en turnering med enormt intresse.

Svenska lag brukar inte gå särskilt långt i turneringen. Faktum är att inget annat lag än Malmö FF ens har lyckats kvalificera sig till turneringen på 2000-talet. Vi hoppas att det nya formatet kan få fler klubbar att lyckas med detta men svensk fotboll har ingen vidare statistik i Europa generellt.